Česká iniciativa pro astma

Čipa infolinka - kontaktní e-mail Napište nám

ČIPA : Infolinka (čtěte, prosím, Prohlášení ČIPA v této sekci!!!)

Infolinka (čtěte, prosím, Prohlášení ČIPA v této sekci!!!) 

Položte dotaz


* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 


Nalezeno 843 záznamů z celkového počtu 843, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Jana Soudkova
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem na uzivani leku Flutiform 125 v tehotenstvi. V 9tt mi bylo zjisteno zamlkle tehotenstvi, mohlo byt zapricineno uzivanim toho leku (uzivam 2x denne 1 vdech. Dle pribaloveho letaku by lek nemel byt v tehotenstvi uzivan. Je mozne ho nahradit jinym. Dekuji. J. Soudkova
Dobrý den, je velmi nepravděpodobné, že by problém s těhotenstvím byl zapříčiněn tímto lékem. Je nicméně pravdou, že vzhledem k nedostatku údajů je doporučeno v době těhotenství podívat spíše jednosložkové léky, nikoliv kombinace, jako je uvedený Flutiform. Volbu jiného léku, který by vyhovoval při Vaší nemoci, je nutné probrat s Vaším ošetřujícím specialistou.
 
Lucie Vobořilová
Dobry den, jsme objednani na vysetreni metacholinem a hned tyden na to na řasinky, malemu zacala alergie. Jake leky muze pred timto vysetrenim uzivat a kdy je ma vysadit ? Uziva seretide 25/50 a zyrtec dekuji moc za odpoved
Dobrý den, před vyšetřením methacholinovým testem je rozhodně třeba vysadit Seretide, který by výsledek jasně ovlivňoval, a to nejméně 24 hodin předem. Zyrtec by u tohoto testu vadit neměl. Přesné doporučení by Vám měl dát Váš lékař, někdy se provádí test i při léčbě.
 
Elis
Dobrý den, asi 3 týdny pracuji ve fabrice, kde se používá nějaká chladící emulze do strojů. Usazuje se na přístrojích, které sbírám a dál s nimi pracuji mimo halu. Už asi týden mě pálí dlaně. Ne svědí, ale pálí, ale ne nějak extrémně. Žádnou vyrážku nemám. Když jsem na hale déle, cítím jakoby knedík v krku, ale odezní, když z haly odejdu. Jiné problémy nepociťuji (nepálí mě oči, nenatékají, nemám kopřivku) ...zajímá mě, jestli jde o počáteční příznaky alergie a jestli může vyústit v anafylaktický šok (z něj mám děsný strach - obecně). Nebo se dá říct, že pokud jste během 3 týdnů anafyla. šok nedostali, už Vás nepostihne? Jsem trošku hypochondr, tak mě prosím uklidněte...nerada bych měnila práci, protože jsem blázen :) děkuji
Dobrý den. Potíže, které popisujete v souvislosti s novou prací, mohou skutečně být způsobeny alergií na některé látky, které se v pracovním prostředí vyskytují. Zdůrazňuji slovo "mohou". Alergické projevy na profesní alergeny se nejčastěji objevují právě především na kůži a dýchacích cestách - tím, že se s nimi pracovník dostává do přímého kontaktu dotykem nebo je může vdechovat. Typické pro alergii je, že se její projevy při trvajícím kontaktu různě rychle zhoršují - většinou v řádu týdnů - i když je pracovník vystaven jen malému množství alergenů. Nejvážnějším projevem alergie je Vámi obávaný anafylaktický šok. Ujišťuji Vás však, že v případě profesních alergií je extrémně vzácný - vyskytuje se totiž především v situacích, kdy se alergen dostává "dovnitř" těla - např. při žihadle včely, pozření některých potravin nebo injekci léků. Vámi udávané potíže však nemusí vůbec mít alergickou povahu a mohou být způsobeny chemickým nebo jiným drážděním - zde intenzita projevů úzce souvisí s intenzitou kontaktu. Ve Vašem případě doporučuji ohlásit své potíže Vašemu praktickému lékaři, event. se obrátit na lékaře pracovně-lékařské služby. Každý zaměstnavatel má ze zákona povinnost mít nasmlouvánu tzv. "pracovně-lékařskou službu/lékaře" a měla jste zde při nástupu absolvovat vstupní vyšetření. Podle bližších okolností, které tito lékaři při Vašem vyšetření zjistí, nasměrují další potřebná vyšetření a opatření. A rada na závěr: rozhodně není ve Vašem případě vhodné, začít užívat volně dostupné "protialergické léky" bez vědomí lékaře. Doc. MUDr. Milan Teřl, PhD
 
Kamila
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně hodnoty ECP, kterou mám 166, alerg. IgE směsi alergenů 15. Hodnoty spirometrie jsou ale více než dobré. Dle testů mám alergii na bojínek a žito, a také morčátko, které mám doma. Občas si beru Aerius, pokud mám alergické projevy, jinak se snažím bez něj. Vypozorovala jsem, že znatelnější příznaky pociťuji zejména, když jím hodně sladkého a také mléčných výrobků, tak se je snažím omezovat. Doktorka mi pro jistotu předepsala Ventolin pro případ nouze, někdy se mi totiž stává, že mi popískává v průduškách, ale až na 1 případ bez dušnosti. O ECP jsem si přečetla, že "je toxický nejen pro parazity, které pomáhá likvidovat, ale i pro neurony, epiteliální buňky a izolované buňky myokardu." Poslední týden se mi těžce dýchá, zadýchávám se, s těžším dechem se i budím, ale bez pískání a i v tomto stavu spirometrie dobrá. Příčinou je dle doktorky něco jiného, než astma nebo srdce. Dle poslechu je vše v pořádku. Mám mít tedy obavy z vysoké hodnoty ECP, případně jak s tímto celkovým nálezem mohu dále nakládat? Děkuji za Váš názor. Kamila
Dobrý den, ECP je pouze ukazatel aktivity jednoho typu bílých krvinek, tzv. eozinofilů. ECP, což je tedy bílkovinný produkt eozinofilů, rozhodně sám o sobě obtíže dělat nemůže. Je jen střípkem v mozaice eozinofilního zánětu (vysvětlím). Je to něco podobného, jako kdyby se řeklo, že příznaky vyvolává vyšší sedimentace. K vašem přesvědčení, že ECP je příčinou vašich obtíží, bohužel přispívá čtení internetu a získané informace jako laik pak nepřesně a nešťastně hodnotíte. Jen tak pro informaci, osobně mám podobné ECP jako vy už desítky let. Eozinofilní zánět je "terminus technicus", eozinofily mohou být aktivované (obvykle i ve větším počtu) jak v krvi, tak i ve tkáních - nejčastěji ve sliznicích a u ekzematiků i v kůži. Tato aktivita obvykle doprovází alergii, která byla ostatně u vás prokázána. V případě příznaků z postižení dýchacích cest by mohly hrát eozinofily důležitou roli právě v průduškové sliznici. Ale to je jen má spekulace. Na to musí odpovědět váš ošetřující lékař, resp. ten, který hodnotí spirometrii, tedy pravděpodobně váš pneumolog. Pokud se příznaky dušnosti (cituji: .... těžce dýchá, zadýchávám se, s těžším dechem se i budím ...) nemohou vysvětlit postižením dýchacích cest, a připomínám, že spirometrie k tomu stačit nemusí, pak je třeba myslet na druhou nejčastější příčinu dušností v dospělém věku (nevím, kolik vám je let), a tím je důvod kardiální, tedy z postiženní srdce (plíživé selhávání) nebo i cév (např. vysoký krevní tlak). Jinou příčinu (ani astma ani srdce) bych řešil až po důkladeném pneumologickém a kardiologickém vyš. Můj tip je, že máte eozinofilní zánět v průduškách (není vždy jednoduché to objektivně potvrdit) a ten se musí adekvátně léčit, SOS Ventolin na vaše obtíže nestačí. s úctou MUDr. Martin Fuchs
 
Blanche Bartakova
Dobrý den můžete mi prosim říct jak je to s vaší účasti na vysavačích Rainbow? Dr.Pohunek a vaše iniciatIva zaštiťuje tento vyrobek jako nejlepší vysavac a cisticka vzduchu pro astmatiky?? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den. Spolupráce ČIPA a firmy R spol. s r.o. (dovozce a distributor techniky Rainbow) spočívá v tom, že naše společnost podle potřeby poskytuje nezávislé odborné informace o alergiích a astmatu, především formou textů do interních materiálů firmy. Nic jiného firmě neposkytujeme, přístroje nijak negarantujeme, neboť to neodpovídá ani našim kompetencím, ani naším odborným možnostem. Nejsme technickou zkušebnou a neumíme ani ověřovat účinnost různých přístrojů. Nic takového ani po nás firma nikdy nežádala a ani žádnou garanci v žádných oficiálních materiálech neuvádí. Ze strany firmy R spol s r. o. spolupráce s ČIPA spočívá v tom, že za každý předvedený přístroj přispívá na provoz ČIPA a její aktivity určitou malou částkou. To je deklarováno i nálepkou na přístrojích, která říká, že "V rámci programu rainbow pomáhá přispíváme z každého předvedení přístroje Rainboiw České iniciativě pro astma na boj proti astmatu a alergii." ČIPA neuděluje žádné certifikáty ani neprovádí srovnávání s jinými přístroji.
 

Partneři

© 2007-2016 Česká iniciativa pro astma
Vytvořila a spravuje MeDitorial
ISSN 1802-5595