#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

28. února 2022 Milena Daňková:

Dobrý den, je mi 50, byl mi diagnostikováno alergicko bronchitialni astma. K užívání Relvar 184/22, pohotovostně Ventolin.
Na alergo jsem objednána v Lednu 22.
Mám dotaz ohledně sportu, po i malé zatezi běh po 8 minutách, rychlá chůze 15 min, švihadlo v místnosti 15 min. Víc bohužel nedám přichází záchvat. Dočetla jsem se, že si sportovci vyvolají záchvat a poté mohou dal sportovat. Že se záchvat neopakuje. Byla jsem zvykla 4 x týdne běhat 5-7 km v tempu 7:00. Teď mám problém ujít rychlou chůzí 6 km bez záchvatu. Jako alternativu jsme zkusila ohledně studeného vzduchu švihadlo, stejen přišel, ale alespoň déle.
Mockrát za odpověď děkuji
Daňková Milena

28. února 2022 Odpověď:

Dobrý den,
popisované potíže odpovídají tomu, co označujeme pozátěžový bronchospasmus nebo pozátěžové astma.
Reakci by měla blokovat preventivní léčba, pokud se ale objevuje i při podávání léku Relvar, není astma zřejmě dostatečně pod kontrolou. Rozhodně situaci konzultujte se svým specialistou - alergologem.
Zkuste případně také preventivní podání Ventolinu (2 vstřiky) před plánovanou fyzickou zátěží. Mohlo by to pomoci reakci zablokovat.
Rozhodně je to ale určité varování, že astma potřebuje přehodnocení léčby včetně kontroly spirometrie, případně její vyšetření i po uváděné zátěži.
Dr. P. Pohunek