#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

24. dubna 2023 Petra Hlavičková:

Dobrý den, na astma a alergie jsem dostala tyto léky: Montelukast, Dasselta a Alvesco.
Bohužel se mi zhoršila tetanie (se kterou se léčím). Po vysazení Alvesca se tetanie zklidnila a stačí mi opět braní Magnesia tablet. Má lékařka mi však nevěří a i nadále chce ,abych brala Alvesco,že bez těchto léků se to nezlepší. Alvesco se dle lékařky vstřebává do plic, tudíž nemůže zhoršovat tetanii. Ale od svého neurologa vím, že steroidy snižují hořčík v těle.
Opravdu neexistuje jiná možnost léčby než kortikosteroidy? Prosím o radu, chci se léčit, ale ne za cenu toho, že se mi zhorší jiná nemoc.

24. dubna 2023 Odpověď:

Dobrý den, omlouváme se za opožděnou odpověď, měli jsme delší výpadek naší odpovědní linky.

Vztah podávání přípravku Alvesco a tetanie není úplně jasný. Ovlivnění hladiny hořčíku by se dalo očekávat u podávání kortikoidů celkově. Alvesco skutečně působí pouze lokálně v plicích, k ovlivnění celkového metabolismu by dojít nemělo. Pokud potřebujete skutečně inhalační kortikoid ke kontrole svého astmatu, pak je zrovna Alvesco ve Vašem případě nejlepší volba. Je potřeba případně užívat nejnižší možnou dávku, která Vaše astma ještě kontroluje. Pokud by se potíže opakovaly, stálo by asi za pokus zkusit zkontrolovat hladinu hořčíku při podávání Alvesca, zda se skutečně mění.
S pozdravem
Dr. Pohunek - ČIPA